Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014

Τα drone σε βοήθεια της Αρχαιολογίας

ΣΤΙΣ ΑΡΧΈΣ Αυγούστου, δύο μικρά σκάφη (air drones) όρμησαν πάνω στα ερείπια της Αφροδισιάδα η αρχαία ελληνική πόλη της Αφροδίτης στην Τουρκία, χτίστηκε τον 1ο π.χ. αιώνα. Καθώς και ακριβώς χαρτογράφηση το θρυμματιμένος αμφιθέατρο, οι κηφήνες συγκεντρώθηκαν επίσης υπέρυθρες εικόνες, ψάχνει για θαμμένο χαρακτηριστικά του αρχαίου πολιτισμού.


Τα σκάφη ανήκουν στη Drone Adventure, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός στη Λωζάνη, Ελβετίας, που ειδικεύεται στην Εξερευνώντας τη χρήση του drones σε νέες εφαρμογές, από την Αγρια Ζωή διαχείρισης να γεωγραφία.

Ο οργανισμός χρησιμοποιεί air drones, που ονομάζονται "eBees", με άνοιγμα φτερών 1 μέτρο και ζυγίζουν περίπου μισό ένα κιλό. Ακολουθούν μια προ-σχεδιασμένη διαδρομή πάνω από μια περιοχή, με αντιστοίχιση καθώς πηγαίνουν.


Δεδομένα που συγκεντρώθηκαν  χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν γρήγορα μια ακριβή 3D εικόνα με τα ερείπια πάνω από το έδαφος. Αυτό επέτρεψε σους αρχαιολόγους να μετρήσουν με ακρίβεια το μέγεθος των κτιρίων, ή το πλάτος του αρχαίου δρόμου χωρίς ακριβή τοπογραφία. Η Drone Adventure της οποίας πρόεδρος είναι ο Adam Klaptocz λέει ότι το έργο του αυτό το σκάφος εκτελεί μέσα σε λίγες ώρες θα χρειαστούν μήνες χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές. Ερευνητές στο αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στη Βιέννη, το οποίο χρηματοδοτείται το έργο, εξετάζουμε τώρα το δεδομένων υπέρυθρων ακτίνων.


Το eBees επίσης  παραβλέπει χαρακτηριστικά, τα ερείπια της πόλης της Εφέσου, περίπου 120 χιλιόμετρα δυτικά της "Αφροδισιάδας". Αυτή την πόλη που πραγματοποιήθηκε στο ναό της Αρτέμιδος, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. «Μία ελπίδα με υπέρυθρες είναι ότι μπορείτε να βρείτε περιοχές με λίγο λιγότερη βλάστηση, σε ένα σχέδιο, το οποίο υποδεικνύει μια δομή κοντά στην επιφάνεια που δεν μπορείτε να δείτε οπτικά, λέει ο Klaptocz.

πηγή http://www.newscientist.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: