Τρίτη, 5 Απριλίου 2016

ΤΑ "ΒΡΩΜΙΚΑ" ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ...PANAMA PRESS (!)

Οι αποκαλύψεις των Panama Papers οι οποίες έχουν συγκλονίσει όλο τον κόσμο, φαίνεται ότι θα μας απασχολούν για πολύ καιρό, καθώς μεγάλα και τρανταχτά ονόματα της πολιτικής αλλά και της οικονομικής ζωής σε όλο τον κόσμο φαίνονται να εμπλέκονται σ’ αυτόν τον σύγχρονο λαβύρινθο της ελεύθερης αγοράς και των μυστικών οικονομικών διεργασιών.
Τα στοιχεία των 2,6 Τerabytes και των 11,5 εκατομμύριων φακέλων για αντίστοιχες εταιρίες, στην οποία εμπλέκονται πάνω από 14.000 τράπεζες, δικογηρικές εταιρίες και άλλοι μεζάζοντες, κατάφεραν να στήσουν ένα δίκτυο πάνω από 210.000 εταιριών και οργανισμών σε χώρες οικονομικούς και φορολογικούς «παραδείσους».
Από την πρώτη ανάλυση των εκατομμυρίων διαπλεκόμενων στοιχείων προκύπτουν και κάποια ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά για το από που προέρχεται η κυριότερη δραστηριότητα όσων αποκαλύπτονται από τα Panama Papers.
Όπως βλέπουμε και από το σχήμα, στην πρώτη θέση βρίσκεται το Χονκ Κονκ με 2.212 υποθέσεις, ενώ στην δεύτερη θέση βρίσκεται η πρωταθλήτρια της Ευρώπης, η γνωστή και μη εξαιρετέα σ’ αυτού του είδους τις υποθέσεις Μεγάλη Βρετανία με 1.924 εγγραφές. Την τρίτη θέση στο βάθρο έχει η Ελβετία με1.223 υποθέσεις.
Πιο κάτω στην λίστα βρίσκονται οι ΗΠΑ, ο Παναμάς, το Λουξεμβούργο, η Βραζιλία, ο Ισημερινός και η Ουρουγουάη.
Πάντως από την δημοσιοποίηση των πρώτων στοιχείων, έχουν ήδη ξεκινήσει κάποιες συζητήσεις που κάνουν λόγο για επιλεκτική χρήση των πληροφοριών. Οι πιο σκεπτικιστές παρατηρούν την μικρή (αναλογικά) συμμετοχή των ΗΠΑ σ΄αυτή την λίστα, ενώ αντίθετα μεγάλη είναι η έκθεση χωρών της Ευρώπης, κάτι που δημιουργεί την υπόνοια ενός ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης σ’ αυτού του είδους τα σκοτεινά οικονομικά περιβάλλοντα.
Παράλληλα η προβολή πολιτικών όπως ο Πούτιν ή ηγετών χωρών της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής (σε συνδυασμό και με τον πρωθυπουργό της Ισλανδίας, που ήδη παραιτήθηκε), επιβεβαιώνουν αυτούς που υποστηρίζουν ότι η έρευνα και η επεξεργασία των στοιχείων έγινε επιλεκτικά, και με κύριο στόχο την προστασία των Αμερικανών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων που σε κάθε περίπτωση έχουν στα χέρια τους το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πλούτου.
NAZIΣυγκλονίζει η αποκάλυψη της Daily Mail για τον “εγκέφαλο” του Panama Papers, του σκανδάλου του αιώνα, στο οποίο εμπλέκονται μέχρι και αρχηγοί κρατών και βασιλιάδες!
Ο Jürgen Mossack, ο οποίος ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών για offshore για την περίοδο 1977-2015, φέρεται να έχει βοηθήσει ηγέτες του κόσμου, πολιτικούς και διασημότητες να… ξεπλύνουν χρήματα, για να αποφύγει τις κυρώσεις και να αποφύγει τη φορολογία από τη βάση του στον Παναμά.
ETEROTHALIS ADERFOS
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πατέρας του, ο Erhard Mossack, υπηρέτησε στους Ναζί και ήταν μέλος της ναζιστικής μονάδας μάχης γνωστή ως “διαίρεση επικεφαλής του θανάτου”, μια επίφοβη δύναμη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στη συνέχεια, έγινε κατάσκοπος της CIA στην Κούβα.
NAZI
Ο ετεροθαλής αδελφός του, ο Χορστ Μοσάκ, μίλησε στη Daily Mail, τονίζοντας ότι αισθάνθηκε αμήχανα στο άκουσμα των αποκαλύψεων για τον Γιούργκεν.
Όπως είπε, το οικογενειακό περιβάλλον οδήγησε στην αποξένωση των δύο αδερφών, που έχουν να συναντηθούν εδώ και 60 χρόνια.
Τα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα της δικηγορικής εταιρίας υπεράκτιων συναλλαγών από τον Παναμά Mossack Fonseca που διέρρευσαν αφορούν στην περίοδο από το 1977 έως το 2015. 107 μέσα ενημέρωσης από 76 χώρες σε συνεργασία με International Consortium of Investigative Journalists (ISIJ) είχαν πρόσβαση στα αρχεία.
offshore map
Τα Panama Papers είναι η μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών στην ιστορία της δημοσιογραφίας και αποκαλύπτουν πλήθος αρχηγών κρατών, πολιτικών, εκατομμυριούχων, αστέρων του αθλητισμού, διασημοτήτων, εγκληματικών δικτύων που έχουν χρησιμοποίησαν εταιρείες offshore για να κρύψουν τις περιουσίες τους.
Μεταξύ των χιλιάδων ονομάτων και ομάδων συμφερόντων περιλαμβάνονται πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Ζίγκμουντουρ Ντέιβιντ Γκουνγκλάγκσον, μέλη της οικογένειας του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο πατέρας του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας αλλά και αστέρες του αθλητισμού όπως ο Λιονέλ Μέσι και διεθνείς μεγαλοπαράγοντες όπως ο Μισέλ Πλατινί.
Λιονέλ Μέσι
mesi
Μισέλ Πλατινί (μαζί με τον Ζεπ Μπλάτερ και τον Φραντς Μπέκενμπάουερ)
platini
Τα έγγραφα αφορούν σε offshore εταιρίες που ανήκουν σε 140 πολιτικούς κι άλλα δημόσια πρόσωπα απ’ όλο τον κόσμο. Από τις αποκαλύψεις προκύπτει πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έκρυψε μέχρι και 2 δισ. δολάρια μέσω τραπεζών και εταιριών «φαντασμάτων». Αποκαλύπτονται επίσης συμφωνίες offshore εταιριών με τον αποθανόντα πατέρα του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέβιντ Κάμερον. Εμπλέκεται και ο πρόεδρος της Αργεντινής…
Ο Μαουρίτσιο Μάκρι, πρόεδρος της Αργεντινής
makri
Η έρευνα φέρνει στο φως το πως οι μεγάλες τράπεζες έπαιζαν το ρόλο του καθοδηγητή στη δημιουργία δικτύου εταιριών «φαντασμάτων» στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, τον Παναμά και άλλους «φορολογικούς παραδείσους» ανά τον κόσμο. Δημιουργήθηκαν έως και 15.600 εταιρίες-θυρίδες, οι οποίες επέτρεπαν στους πελάτες των τραπεζών ώστε να κρατήσουν τις οικονομικές τους συναλλαγές κρυφές. Ανάμεσα στις τράπεζες που ίδρυσαν τέτοιες εταιρίες οι UBS και η HSBC.
Ντέιβιντ Κάμερον – Ζι Ζινπινγκ
kameron
Στην αποκάλυψη έδωσε… χείρα βοηθείας και το WikiLeaks: πάνω από 11,5 εκατ. έγγραφα, και πάνω από 2,6 terabytes πληροφοριών βρέθηκαν μέσω της ιστοσελίδας στα χέρια της διεθνούς κοινοπραξίας ερευνητών δημοσιογράφων, της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung και άλλους 107 δημοσιογραφικούς ομίλους, οι οποίοι επιδόθηκαν αμέσως στο έργο της κωδικοποίησης, ταυτοποίησης και δημοσίευσης του υλικού. Ήδη, πολλοί μιλούν για το «σκάνδαλο του αιώνα».
Δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αλλιώς… Σύμφωνα με τα στοιχεία 12 νυν και πρώην παγκόσμιοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο Ρώσος προεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σιγκμούντουρ Νταβίντ Γκουνλαουγκσον, ο πρόεδρος του Πακιστάν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πορόσενκο, ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι, άλλοι 128 σημαίνοντες πολιτικοί, ή συγγενικά τους πρόσωπα (όπως ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ή της οικογένειας του Κινέζου προέδρου Ζι Τζινπίνγκ, Άραβες εμίρηδες κλπ), πάνω από 15.600 μεγάλες εταιρείες και «παραμάγαζα» που έστησαν προκειμένου να αποφύγουν φορολογικούς ελέγχους, όπως η UBS, η HSBC, η Commerzbank, HSH Nordbank. Συνολικά 214.000 εταιρείες και off-shore παραρτήματα/μορφώματα εμφανίζονται στα στοιχεία που απεκάλυψε το WikiLeaks.
Ενδεικτικά είναι όσα αποκαλύπτονται για τους «αυλικούς» του Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίοι κατά κόρον χρησιμοποίησαν το δίκτυο των offshore που τους παρείχε ο Φονσέκα, για να μεταφέρουν κρυφά χρηματικά ποσά έως και 200 εκατ. δολαρίων κάθε φορά, μέσα από πλασματικά έγγραφα, μεταχρονολογημένες διαταγές, μη εγγυημένων δανείων (μάλιστα από την Russian Commercial Bank με έδρα την Κύπρο) προκειμένου επίσης να αποκτήσουν τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων της χώρας.
Ένας από αυτούς, ο Σεργκέι Ρολντίγκιν, ο οποίος μάλιστα φέρεται να έχει γνωρίσει στον Πούτιν την πρώην σύζυγό του, Λουντμίλα, θεωρείται ότι λειτούργησε ως «βιτρίνα» για να αποκτηθούν μέσω του λογαριασμού του μεγάλα ποσοστά στη μεγαλύτερη εταιρεία οπτικοακουστικών υπηρεσιών της Ρωσίας, Video International, στην κρατική βιομηχανία παραγωγής φορτηγών Kamaz, το 3,2% της Bank Rossiya και το 15% της εταιρείας Raytar με έδρα την Κύπρο.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέδρο Ποροσένκο
porosenko
Ακόμη κι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου UEFA αρχίζει άλλη μία φορά να κλωνίζεται, λόγω των αποκαλύψεων ότι ο Μισέλ Πλατινί και ο τέως υπ. αριθ. 2 στην ιεραρχία της FIFA Ζερόμ Βαλκ εμπλέκονται σε παράνομες φορολογικές απάτες μέσω της εταιρείας, δραστηριότητες από τις οποίες δεν απείχαν και μεγάλα ονόματα του αθλήματος, όπως ο Λιονέλ Μέσι.
Με τον ίδιο τρόπο, μέσα από τη δημιουργία ενός δαιδαλώδους δικτύου από εταιρείες και τις γνωστές μεταχρονολογήσεις εγγράφων μπορούσε κι ο Μέσι να καλύπτει τις απολαβές κι επενδύσεις του και να μην πληρώνει το παραμικρό στην εφορία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αστέρα της Μπαρτσελόνα και αρχηγός της εθνικής Αργεντινής εμπλέκεται σε σκάνδαλο φοροδιαφυγής με «συνεργό» τον πατέρα του.
Στη Βραζιλία μάλιστα το θέμα αποκαλύπτεται πως έχει μεγαλύτερο βάθος, καθώς οι υπηρεσίες της Φονσέκα χρησιμοποιήθηκαν σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ξεπλύματος πολιτικού χρήματος, που οδηγούν στις εγκληματικού χαρακτήρα δραστηριότητες του τέως προέδρου Λουΐζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και απειλούν (ακόμη περισσότερο) τη νυν πρόεδρο της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ.
Στα πλαίσια της δικαστικής έρευνας, πέντε μέλη του γραφείου της εταιρείας του Φονσέκα στη Βραζιλία συνελήφθησαν κι αντιμετωπίζουν εγκληματικές κατηγορίες.
Η τακτική της μεταχρονολόγησης «είναι μία καλά εμπεδωμένη κι αποδεκτή πρακτική» απαντά η εταιρεία, ενώ ο εις εκ των ιδρυτών της Ραμόν Φονσέκα Μόρα υποστηρίζει πως η διαρροή αποτελεί «ένα έγκλημα και κακούργημα», που στρέφεται «εναντίον του Παναμά, διότι πολλές χώρες δεν μπορούνε να εκτιμήσουν το γεγονός ότι η χώρα μπορεί να προσελκύει επενδυτές κι επιχειρήσεις. Δύο τρόποι υπάρχουν για να ατενίζεις τον κόσμο: ο πρώτος είναι να είσαι ανταγωνιστικός, ο δεύτερος να εμπνέεσαι φόρους».
 
dailymail.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια: